Жиророзчинні вітаміни А, Д, Б, К засвоюються організмом людини лише при
наявності в їжі необхідної кількості жиру. У механізмі їх всмоктування головну
роль відіграють жовч та жовчні кислоти.
Основне фізіологічне значення вітаміну А:
1) необхідний для нормального функціонування органу зору (вітамін А у
вигляді альдегіду (ретиналь) в сполученні з білком (опсин) утворює зоровий
фермент – родопсин);
2) є "фактором росту", необхідний для процесів росту та
диференціації тканин організму;
3) бере участь в окисно-відновних реакціях;
4) впливає на білковий, вуглеводний, жировий обміни;
5) впливає на епітелії шкіри та слизових.
Джерела: Вітамін А міститься в продуктах тваринного походження – в печінці риб
(тунець, палтус), в свинячій печінці, в вершках і маслі, яйцях, сметані;
каротин міститься в продуктах рослинного походження – в моркві, обліписі,
шпинаті, червоному перці, зеленій цибулі, щавлі.
Добова потреба і мг/добу.
Гіпо- та авітамінози А характеризуються наступними проявами:
– з боку органу зору: ксероз (сухість коньюктиви ока), кератомаляція
(розм'якшення рогівки), гемералопія, або куряча сліпота (порушення зору в
сутінках). Всі ці прояви дефіциту ретинолу експерти ВООЗ запропонували називати
ксерофтальмія;
– з боку епітелію: кератоз (епітелій трансформується в плоский ороговілий
та порушується його бар'єрна функція);
– порушуються функції шлунково-кишкового тракту, серцево- судинної системи,
органів дихання, нервової системи, відбувається затримка росту і ваги.
Гіпервітаміноз зустрічається рідко. Були описані випадки
гіпервітамінозу А у дослідників Арктики, які вживали в Їжу печінку білого
ведмедя та морських тварин (тюленя, кита), надзвичайно багатих вітаміном А. При
вживанні великої кількості каротину і порушенні його перетворень в вітамін А
з'являється інтенсивне жовте забарвлення шкіри та підшкірної клітковини –
ксантоз.
Відомо близько 10 різних хімічних речовин, які за своїми властивостями
близькі до вітаміну Д. Але лише Д2 і Д, мають біологічно активну дію.
Вітамін Д2 (ергокальциферол) утворюється
при дії ультрафіолетових променів з ергостерину, який міститься в грибах,
пророслій пшениці, дріжджах.
Вітамін Д3 (холекальциферол) синтезується
під впливом ультрафіолетових променів з провітаміну 7, 8-дегідрохолестерину.
Основне фізіологічне значення вітаміну Д:
– регулює обмін кальцію та фосфору, їх засвоєння з кишечнику та відкладення
в кістках;
– нормалізує роботу нервової, кровотворної та ендокринної систем;
– бере участь в обміні білків.
Джерела вітаміну Д: печінка риб, жирні види риб (скумбрія,
оселедець), ікра, яйця, молочні жири. Рослинні продукти не містять вітаміну Д,
але вони містять 7-дегідрохолестерин, необхідний для утворення вітаміну Д.
Добова потреба – для дорослих 100 МО (2.5 мкг). для
дітей залежно від віку 100-400 МО (2,5-10 мкг).
Гіпо- і авітаміноз вітаміну Д. У дітей проявляється у вигляді
рахіту, у дорослих людей – остеомаляція (розм'якшення кісток). В обох випадках
відбувається процес демінералізації кісток.
Гіпервітаміноз зустрічається при передозуванні вітаміну Д
під час профілактики рахіту у дітей. Токсичність вітаміну Д дуже висока,
клінічні прояви у вигляді диспепсії, різкого схуднення, затримки зросту,
депресії, судом, утрудненого дихання.
Основне фізіологічне значення вітаміну Е: забезпечення
нормального розвитку і функціонування чоловічої та жіночої статевих систем;
антиоксидантний захист, захищає від окислення поліненасичені жирні кислоти
мембран клітин; позитивний вплив на діяльність багатьох залоз внутрішньої
секреції (стимулює утворення передньою долею гіпофізу лактотропного гормону,
тиреоїдного гормону, підтримує нормальну функцію статевих залоз).
Джерела вітаміну Е: рослинна олія (15 мг), печінка (6 мг),
бобові (4 мг), вершкове масло (3 мг), яйця та овочі (1,5 мг).
Добова потреба – 15 м?..
Е-гіповітаміноз буває у спортсменів, у дітей при штучному
вигодовуванні, у хворих з порушенням системи травлення. Гіпервітаміноз вітаміну
Е не зустрічається.
Виділено три різновиди вітаміну К. Вітамін К1 – міститься в зелених
рослинах, К2 – може синтезуватися в верхніх відділах товстого кишечнику людини
мікробами з групи кишкової палички, – синтетичний препарат – вікасол.
Основне фізіологічне значення вітаміну К: бере участь в
процесі згортання крові; бере участь у функції АТФ, що відіграє важливу роль в
нормалізації енергетичної забезпеченості організму.
Джерела вітаміну К: найбільша кількість його міститься в
шпинаті, а також у капусті, кропиві, моркві, печінці.
Добова потреба – 0.2-0.3 мг.
Гіповітаміноз. Можливий у дітей в перші п'ять днів життя,
коли кишечник ще не заселений мікрофлорою, не виключена можливість виникнення
первинного К-гіповітамінозу. Вторинні К-гіповітамінози виникають при
неправильній медикаментозній терапії (використання антикоагулянтів,
антибіотиків, сульфаніламідів та інших препаратів, які викликають дисбактеріоз
кишечнику), а також при хронічних захворюваннях ШКТ та печінки.. Основні прояви
К-гіповітамінозу – геморагічний діатез, порушення роботи шлунково-кишкового
тракту, процесу згортання крові.
Гіпервітаміноз. У великих дозах здатний викликати ціаноз,
утворення метгемоглобіну, анемію, порфіринурію, судоми, альбумінурію.
Режим Доступу: Жиророзчинні вітаміни
Комментарии
Отправить комментарий