Вітамін В1 (тіамін)
Вперше тіамін одержали у 1926
році, а хімічну будову встановив на початку 30-х років Р. Уільямс, після чого
було здійснено його синтез. Недостача тіаміну у харчовому раціоні людини
викликає хворобу берібері (швидка втрата маси тіла та неврологічні порушення).
Тіамін легко розчиняється у воді, ефірі та хлороформі.
Для дорослої людини на добу
необхідно в середньому 1,8 мг тіаміну (0,4 мг на 420 Дж – 100 кал), які
надходять з їжею. Організм людини забезпечується за рахунок продуктів
рослинного (картоплі, хліба) та тваринного (м'ясо) походження. Досить багато
тіаміну у дріжджах, борошні, поочищеному рисі, деяких сортах кукурудзи.
Більшість кінцевих продуктів
обміну тіаміну виділяються із сечею, а деякі – з калом.
У 1935 році було встановлено
будову цієї сполуки та здійснено хімічний синтез. Уперше виділено з молока.
Рибофлавін входить до складу двох
споріднених коферментів – флавіна денінмононуклеотиду (ФМН+) та флавінаденіндинуклеотиду (ФАД+).
Відомо близько 30 флавінзалежних ферментів (дегідрогеназ).
Вітамін В2 входить
до складу ферментних систем, які беруть участь в обміні білків, жирів,
вуглеводів, є складовою циклу трикарбонових кислот, тканинного дихання,
енергозабезчення метаболізму клітин.
Авітаміноз В2 супроводжується
зниженням процесів тканинного дихання, що затримує ріст, підсилює розпад
тканинних биків тощо.
Добова потреба – 2-3 мг. Потреба
у рибофлавіні збільшується при підвищених фізичних навантаженнях, а також у
разі вживання оральних контрацептивів. Систематичне вживання алкоголю зменшує
засвоєння вітаміну В2, тому в осіб, які зловживають алкоголем,
потреба у рибофлавіні підвищена.
Зменшення вмісту вітаміну в їжі
до 1,0-0,8 мг на добу приводить до гіповітамінозу. При зниженні до 0,45 мг на
добу через 5-6 тижнів з'являються ознаки запалення рогівки очей (кератит),
запальні процеси на язику, шкірі.
Міститься в багатьох продуктах
рослинного (черно пшениці, морква) та тваринного (молоко, сир, печінка, нирки,
яйця) походження, синтезуються мікрофлорою кишечника.
Рибофлавін всмоктується у
кишечнику у вигляді фосфорних ефірів, депонується у печінці, нирках та інших
органах.
Виділяється із сечею у незмінному
вигляді, а з калом – у незмінному та розщепленому.
У 1938 році Р. Уільямсом був
виділений з дріжджів і екстракту печінки. Приставка "пан" означає
всюди (скрізь) і свідчить про його поширення у природі.
Пантотеиова кислота добре
розчинна у воді, гірше – в ефірі та етанолі, не витримує високих температур.
Біологічна роль її встановлена Д.
Ліпманом і Н. Капланом у 1950 році. Вона входить до складу коферменту А
(косизиму ацилювання). З ним пов'язаний метаболізм жирів і амінокислот.
Добова потреба – 7-12 мг.
Міститься у дріжджах, гороху, пшеничному борошні, печінці, серці, нирках, яйцях
тощо, синтезується мікрофлорою кишечника людини.
Вітамін В5 (PP)
– нікотинова кислота, ніацин, антипелагричний вітамін.
Нікотинова кислота відома з 1867
року, синтезована у 1873 році.
Ця кислота та її амід
термостабільні.
Біологічна роль вітаміну PP визначається тим, що нікотинамід є
компонентом двох близьких за будовою коферментів нікотипамідаденіпдинуклеотиду (НАД+) і нікотинамідадепідинуклеотидфосфату (НАДФ+).
Ці сполуки є коферментами більше 100 окисно-відновних ферментів.
Нестача вітаміну В5 викликає
в людей захворювання пелагру (з італ. – "шершава шкіра"). На шкірі
з'являються виразки, розвивається дерматит. Спостерігають зміни слизової
оболонки рота, порушується функція шлунково- кишкового тракту, мас місце
діарея. У тяжких випадках порушується функція нервової системи та розумова
здазність (деменція).
Добова потреба людини – 20-30 мг
на добу. Людина одержує візамін з хлібом, крупами, м'ясом тощо.
Всмоктується вітамін переважно з
тонкого кишечника у кров.
Нікотинова кислота та нікотинамід
виділяється із сечею у незмінному складі.
Режим доступу: Водорозчинні вітаміни
Комментарии
Отправить комментарий